Zróżnicowane opakowania do żywności

Przemysł spożywczy nieustannie ewoluuje. Rosną bowiem wymagania konsumentów w stosunku do żywności. Na jakość produktów spożywczych spory wpływ mają również opakowania do żywności. Nie tylko chronią one produkty spożywcze. Odgrywają również kluczową rolę w marketingu i logistyce. Opakowania bio pomagają też ograniczać zanieczyszczenie środowiska. W związku z tym producenci opakowań stają przed sporym wyzwaniem. Muszą pogodzić interesy producentów żywności oraz konsumentów. Przy tym powinni zwracać dużą uwagę na środowisko naturalne.

Wymagania stawiane opakowaniom do żywności

Żywność musi być przede wszystkim bezpieczna. W pierwszej kolejności dbają o to jej producenci. Jednak po opuszczeniu zakładu produkcyjnego, producenci przestają mieć bezpośredni wpływ na swoje wyroby. W tym momencie główną rolę mają opakowania do żywności. Zapewniają one długotrwałą świeżość bez konieczności stosowania dużej ilości konserwantów. To szczególnie istotne w przypadku produktów mlecznych czy soków.

Wspieranie zachowania świeżości, to nie wszystko. Konieczna jest też skuteczna bariera przed zanieczyszczeniami. Zapewniają ją między innymi worki do próżniowego pakowania żywności. Jednak w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia pakowanie próżniowe mija się z celem. Dlatego klasyczne woreczki doypack także spełniają funkcje ochronne.

Ze strony konsumenta liczy się też funkcjonalność oraz ciekawy design. Producenci skupiają się więc na tworzeniu opakowań, które są łatwe w użyciu. Powinny być także atrakcyjne wizualnie. To właśnie przyciągające wzrok opakowania skłaniają konsumentów do zakupu.

Ekologiczna folia

Zły stan środowiska wymusza rozwiązania proekologiczne. Klasyczne woreczki do gotowania sous vide bądź worki doypak wywołują sporo kontrowersji. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone rozwiązania, producenci oferują opakowania wykonane z materiałów biodegradowalnych. Skrobia kukurydziana czy celuloza pojawiają się coraz powszechniej na sklepowych półkach. Worki bio nie muszą być jednak wykonane z materiałów biodegradowalnych. Wystarczy, że będą wielokrotnego użytku bądź z materiałów z recyklingu. Każde ograniczenie ilości odpadów ma znacznie dla planety.

Wielu producentów stawia też na ekologiczne metody produkcji. Korzystanie z energii odnawialnej staje się powoli standardem. Najbardziej świadomy producent opakowań do żywności dąży jednak do produkcji bezodpadowej i samowystarczalnej energetycznie.

Firmy coraz częściej informują na opakowaniach o swoich praktykach ekologicznych. Zamieszczają również informacje o źródłach materiałów pozyskanych do produkcji opakowania. Dzięki połączonym działaniom wszystkich podmiotów, worki do kiszonek czy opakowania vacum spełnią swoje zadanie. Jednocześnie nie zaszkodzą środowisku.