Sous vide czyli francuski sposób na gotowanie
W świecie kulinariów funkcjonują różne sposoby przygotowywania posiłków. Klasyczne smażenie bądź pieczenie, to tylko wierzchołek góry lodowej. Istnieje także technika, która nieco zrewolucjonizowała sposób przygotowywania posiłków. Jest ona stosowana najczęściej w restauracjach, ale też coraz częściej w domach. Chodzi o sous vide. Metoda ta jest znana z precyzyjnego kontrolowania temperatury. Dlatego umożliwia osiągnięcie doskonałych rezultatów w gotowaniu mięs i warzyw.
Sous vide to francuski termin oznaczający „w próżni”. Technika ta polega na gotowaniu żywności w wodzie o precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Do takiego przygotowywania posiłków konieczne są specjalne worki do gotowania metodą sous vide. Są to próżniowe worki, które zapobiegają dostawaniu się do wnętrza wody i powietrza. Dzięki omawianej metodzie żywność gotuje się równomiernie. Zachowuje swoje soki oraz wartości odżywcze.
Zalety wolnego gotowania
W przypadku tradycyjnego gotowania trudno o zachowanie precyzyjnej temperatury przez cały proces. Wolne gotowanie pozwala natomiast na dokładne ustawienie temperatury. Jest to kluczowe dla osiągnięcia idealnej konsystencji i smaku dania. Tym samym można osiągać powtarzalne wyniki. W warunkach domowych nie ma to aż takiego znaczenia. Jednak w profesjonalnych kuchniach jest to bardzo istotny aspekt.
Woreczki do gotowania sous vide pozwalają zachować wszystkie wartości odżywcze żywności. Sprzyja temu niska temperatura przez cały okres gotowania. Jednocześnie zawartość woreczka nie ma kontaktu z wodą, która wypłukuje witaminy z gotowanej żywności.
Wolne gotowanie ogranicza do minimum możliwość rozgotowania przyrządzanego dania. Żywność może pozostać w wodzie dłużej. Takiej opcji nie ma, jeśli gotuje się klasycznie.
Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem wolnego gotowania jest uniwersalność. Worki sous vide pozwalają przygotowywać najróżniejsze rodzaje żywności. Mięso będzie równomiernie ugotowane od krawędzi do środka. Ryby i owoce morza będą delikatne, zachowają też swoją teksturę. Natomiast warzywa zachowają wszystkie swoje wartości odżywcze oraz kolor.
Konieczne akcesoria
Do prawidłowo przeprowadzonego wolnego gotowania są niezbędne pewne akcesoria. Podstawą specjalny cyrkulator. Utrzymuje on wodę w stałej, dokładnie kontrolowanej temperaturze.
Trzeba się także zaopatrzyć w worki do gotowania metodą sous vide. Są to specjalne opakowania z bezpiecznego tworzywa. Muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Można również nabyć pompkę próżniową do usunięcia powietrza z worków. Wiele osób stosuje jednak metodę zanurzenia worka w wodzie, aby wypchnąć powietrze.