opakowania bio

Opakowania bio przyszłością pakowania ekologicznego

Przyjazne dla środowiska opakowania bio

Opakowania bio zyskują na popularności jako alternatywa dla tradycyjnych materiałów opakowaniowych. Są one przyjazne dla środowiska. Konieczność poszukiwania ekologicznych alternatyw często wymusza także innowacyjne rozwiązania w różnych branżach. Jakie opakowania ekologiczne można obecnie znaleźć na rynku?

  1. Opakowania na bazie roślinnej – powstają z surowców odnawialnych, takich jak skrobia kukurydziana, trzcina cukrowa czy celuloza. Są dzięki temu w pełni kompostowalne. Stanowią więc doskonałą alternatywę dla plastiku. Niestety na chwilę obecną takie worki bio nie sprawdzają się w każdej branży. Problemem bywa najczęściej niższa odporność na wilgoć bądź inne niekorzystne czynniki.
  2. Bioplastik w opakowaniach – kwas polimlekowy (PLA) czy polihydroksyalkaniany (PHA) jest produkowany z mikroorganizmów lub roślin. Takie opakowania mogą być kompostowane przemysłowo.
  3. Pudełka z tektury – takie opakowania ekologiczne nie są nowością. Wciąż stanowią ważną część rynku opakowań bio. Są one łatwo przetwarzalne i często pochodzą z recyklingu.
  4. Worki z włókien naturalnych – najczęściej są to worki bio z juty, lnu bądź konopi. Tego typu włókna są odnawialne i biodegradowalne.

Wszechstronne ekologiczne opakowania

Powodem wprowadzania ekologicznych odpowiedników worków doypack i innych rodzajów, jest oczywiście korzyść środowiskowa. Korzysta z nich wiele branż. W dużej części jest to przemysł spożywczy. Opakowania ekologiczne są bowiem idealne do pakowania żywności. Zapewniają bezpieczeństwo i przedłużają świeżość produktów.

Drugim istotnym segmentem, który chętnie pakuje się w worki bio, są kosmetyki i środki czystości. Bardzo często można kupić uzupełnienie płynnych produktów, zamknięte w opakowania typu doypack. Chronią one nie tylko produkty, ale także dodają wartości ekologicznej markom.

Nieco inne podejście do ekologii prezentuje handel detaliczny. Przepisy prawa ograniczyły znacznie możliwość korzystania z jednorazowych toreb. W to miejsce pojawiły się torby z recyklingu bądź materiałowe. To także krok z stronę ochrony środowiska.

Korzyści ekologiczne

Opakowania ekologiczne do żywności i innych produktów mają oczywiście na celu redukcję odpadów plastikowych. Dzieje się to na kilka sposobów. Przede wszystkim należy przetwarzać już wyprodukowane worki do pakowania. Nie będzie bowiem konieczności produkowania kolejnych tworzyw sztucznych w tak dużej ilości. Równolegle dba się o produkcję opakowań kompostowalnych. Bez trudu można obecnie kupić doypack eco tego rodzaju.

Produkcja opakowań bio często wymaga mniej energii. Jednocześnie generuje mniej CO2 niż tradycyjne materiały opakowaniowe.